Reducerende laserbehandling for kar og rødme med Nd YAG-laser
Dette er en velkendt og effektiv metode til at behandle fine blodkar, primært på benene (med en diameter på 0,5-3,0 mm) samt fine kar og rødme, typisk i ansigtet omkring næsen, kinderne, brystet osv.

Kontraindikationer (personer og tilstande, der ikke bør behandles):

  • Personer med tendens til at udvikle fortykkede ar (keloid)
  • Personer med akutte eller kroniske hudlidelser
  • Individder, der tager binyrebarkhormonbehandling (skal ofte vente 2 år)
  • Personer med synlige og omfattende åreknuder på benene (disse bør først vurderes og eventuelt behandles kirurgisk)
  • Personer, der har taget tetracyklin-tabletter eller anden lysfølsom medicin i ugen før laserbehandling
  • Personer, der bruger blodfortyndende medicin
  • Personer med pacemaker, epilepsi eller alvorlige sygdomme
  • Personer, der har taget isotretinoin-tabletter (cyklisk A-vitamin) inden for de seneste seks måneder
  • Gravide og ammende kvinder bør ikke behandles.

Virkningsmekanisme
Effekten opnås ved, at laserlyset absorberes af blodets farvestof, hæmoglobin. Dette omdannes til varme, hvilket medfører, at blodet størkner, og karvæggen brydes ned. Normalt fjerner kroppen det nedbrudte væv inden for 2-3 måneder. Du er velkommen til at have en bisidder med dig, når du modtager mundtlig information om behandlingen og metoderne.

Forløbet af behandlingen
De behandlede kar forsvinder typisk, men efter en tid kan nogle af dem delvist komme tilbage, og enkelte tidligere dybere liggende kar kan blive synlige igen. Derfor kan det være nødvendigt med flere behandlinger på samme sted, normalt mellem 2 og 4 behandlinger. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med IPL (intenst pulserende lys) for at opnå det ønskede resultat. Efter 2-4 behandlinger forventes normalt en reduktion på 70-80%. Det er vigtigt at forstå, at din tendens til at udvikle fine synlige kar og rødme, især på benene, ikke kan fjernes helt. Derfor kan du muligvis have behov for yderligere behandlinger med mellemrum, ofte efter 1-2 år eller mere.

Hvad kan du forvente at mærke
Du vil føle en kortvarig mild smerte, når laseren passerer over huden, hvor blodkar og rødme er synlige.

Bivirkninger
Generelt er risikoen for bivirkninger lav. Eventuelle bivirkninger kan omfatte kortvarig smerte, hævelse, rødme, små mørke streger og mulige blå mærker i de behandlede områder. Disse bivirkninger vil normalt forsvinde inden for 2-3 måneder, og rødme og hævelse kan endda forsvinde hurtigere. Ved behandling af større kar kan der dannes små overfladiske blærer og sår, som normalt heles inden for 2-4 uger. Hvis der opstår sår, kan du anvende tynde og ultratynde Compeed-forbindinger fra apoteket, som bør skiftes hver 2-3 dage. Meget sjældent kan der dannes små overfladiske ar og pigmentforandringer.

Efter behandlingen
Undgå kraftig fysisk aktivitet, især cykling og hurtig gang i de første 5 dage efter behandlingen. Det er vigtigt ikke at fjerne de sammensmeltede hudceller (skorper) eller pille ved dem. Sår skal have tid til at hele nedefra og op. I behandlingsperioden og en måned efter anbefales det at beskytte de behandlede områder med effektiv solbeskyttelse (P20).

Som klient har jeg modtaget detaljeret information om, hvordan behandling med Nd YAG-laser for blodkar udføres. Jeg har fået tilfredsstillende svar på mine spørgsmål, og jeg har givet ærlige oplysninger om min helbredstilstand. Jeg er parat til at følge de råd og anbefalinger, som den behandlende registrerede sundhedsperson giver mig. Jeg accepterer hermed behandling med Nd YAG-laser og eventuel alternativ behandling med en IPL-laser. Jeg accepterer også, at behandlingen dokumenteres med billeder.

Udføres af sygeplejerske Trine Mau unique ellipse. Læs mere her www.uniqueellipse.dk.

Behandlere

Trine Mau

Trine Mau

Sygeplejerske & indehaver af Unique Ellipse